Eines: 10 - La llei de l'eco

                   La llei de l’eco.

Així com en el fenomen de l’eco, les muntanyes tornen el crit que tu mateix has emès, en les relacions interpersonals els altres també et tornen, amb petites diferències, el tracte que tu dónes.

Per exemple: si felicites les festes de Nadal a moltes persones, rebràs normalment moltes felicitacions; si mai no oblides els aniversaris dels teus amics, és molt possible que no oblidin el teu; si vas per la vida amb cara alegre, trobaràs cares alegres...


Aquesta llei també val per a les relacions educatives entre pares i fills. Els fills tornen amb la seva actitud el que els pares envien amb el seu exemple. Si bé no és una llei absoluta, el seu percentatge de compliment és prou alt. Això ens hauria de fer revisar els missatges que enviem als nostres fills i adequar-los a allò que desitgem d’ells.

Perquè, si volem que els nostres fill valorin positivament el treball, no podem arribar a casa al vespre amb cara de pocs amics i queixant-nos de la feina.

Si volem que els nostres fills col·laborin en les tasques de la llar, no podem arribar a casa, deixar-nos caure a la butaca i engegar la televisió mentre que esperem que ens avisin per sopar.

Si volem que els nostres fill estudiïn i valorin la cultura, repassem quants llibres hem llegit durant el darrer any i quantes hores dediquem a llegir i formar-nos.

Si volem que els nostres fills siguin sobris en el beure, no podem tenir un moble bar en el qual no hi falta res i que es renova constantment.

Si volem que els nostres fills tinguin cura de grans, dels seus pares, repassem com respectem i tractem els seus avis.

I així podríem continuar amb moltes altres coses.

“Ah!, si haguéssim sabut que això de l’educació era tan exigent...”, podria pensar algú. Però ens ho hem de mirar positivament: els fills són, moltes vegades, una bona raó per intentar fer les coses una mica millor.

Si en l’educació dels fills hem procurat donar les referències adequades, caldrà esperar la adequada resposta que ens arribarà al constatar, més endavant, el seu comportament de més grans.

Però, quan serà això?

La resposta arribarà algun dia i potser quan menys l’esperem o quan crèiem que ens havíem quedat sense ella...

Com diu aquella vella cançó de Bob Dylan: “How many times must a man look up before he can see the sky?... the answer, my friend, is blowin' in the wind, the answer is blowin’ in the wind”


Acabo aquesta pàgina amb dos vídeos que complementan l'article de manera diferent.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Educar: 1- Arrels i ales

Conte de Nadal: Sortir-se'n del guió.

Objectius: 7 - El valor de l'amistat en els fills